Farmeri od njih gradili kuće
0

Otkriveni novi ostaci Kineskog zida

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski arheolozi naišli su na dosad nepoznate dijelove Kineskog zida u planinskom području na sjeveru zemlje, objavili su državni mediji u subotu.

Kamenje i cigle, koje su nekada činile dio zida u planinama okruga Suizhong u provinciji Liaoning, zbog neodržavanja su obrušene i dijelovi zida su nestali, iako su prethodno, u doba dinastije Ming, od 1368. do 1644, obnovljeni.

Generacije lokalnih farmera nisu ni znale da su to dijelovi Kineskog zida, te su njegove cigle koristili u gradnji svojih domova, tvrde lokalni zvaničnici, dodajući kako nikad nisu uvedene mjere kojima bi se na tom dijelu zaštitio slavni spomenik.

Početak gradnje Kineskog zida datira iz perioda od prije 2.000 godina, kada je počelo njegovo podizanje s ciljem odbrane od nomadskih plemena sa sjevera. Kasnije vladajuće dinasije obnovile su mnoge njegove dijelove, tako da ih i današnji turisti imaju priliku posjetiti.

U posljednje vrijeme modernizacijom i razvojem dijelovi zida su uništeni kako bi se sagradile ceste i objekti, piše AFP.