Južna Afrika
0

Otkriveni fosili drevnog čovjeka

SRNA
Fosilni ostaci dva drevna čovjekolika svorenja pronađeni su u Južnoafričkoj Republici.

Istraživači su otkrili ostatke odrasle ženke i mladog mužjaka - moguće majke i sina, koji su stari nešto manje od dva miliona godina. Fosili su pronađeni u pećinama na lokaciji Malapa, nedaleko od Johanesburga, prenosi BBC.

Istraživači su objavili u žurnalu "Nauka" da ova stvorenja popunjavaju prazninu između starijih hominida i novijih ljudskih vrsta iz porodice homo, u koju spada i savremeni čovjek.

"Ovo je tačka tranzicije iz oblika majmuna koji hoda na dvije noge do, faktički, nas", izjavio je vođa istraživanja, profesor Lee Berger sa Univerziteta Witwatersrand.

Otkrivena stvorenja dobila su ime "a. sediba" i predstavljaju impresivnu mješavinu osobina, od kojih su neke arhaične, a neke moderne.

Stvorenja su imala male zube, duge ruke, izražen nos, veoma razvijenu karlicu i duge noge koje su bile isturenije nego kod današnjeg čovjeka.

Fosili dva tijela iz Malape pronađeni su na udaljenosti od jednog metra, što sugeriše da su stvorenja umrla istovremeno ili u kratkom vremenskom razmaku. Moguće je da su se međusobno poznavali ili bili dio iste grupe, navode naučnici.

Stručnjaci spekulišu da su stvorenja upala u pećinu tokom oluje i nastradala u podzemnom jezeru. Njihove kosti bile su pomiješane sa ostacima mrtvih životinja, uključujući, sabljozubog tigra, antilope, miševe i zečeve.