Nauka
5

Otkrivene jezive fotografije pacijenata kojima su urađene prve operacije mozga

Klix.ba
Više od tri decenije studenti Yale Univerziteta su krišom ulazili u skrivene prostorije Harkness spavaone koja se nalazila u podrumu. U njima se nalazilo stotine mozgova stavljenih u metalne posude sa formalinom. No, soba je sadržavala i nešto fascinantnije - kolekciju hiljada crno-bijelih fotografija na kojima su prikazani prvi pacijenti moderne operacije mozga.

Ove fotografije otkrivene su nedavno i bile su veliko iznenađenje. Na njima se nalazi pacijenti dr. Harveya Cushinga, pionira neurohirigije koji ih je ostavio na Yaleu nakon smrti 1939. godine. Više od 10.000 fotografija otkriveno je javnosti u ambicioznom projektu digitalizacije potpune kolekcije. No, identitet većine pacijenata je nepoznat.

"Ovo su fotografije pacijenata dr. Harveya Cushinga u periodu od 1900. do 1930. godine koje su urađene u sklopu Cushing Tumor registra. S obzirom na to da su dio medicinskih informacija, imena ovih pacijenta ne mogu biti objavljena, a u većini slučajeva još povezuje informacije o pacijentima s licima", rekla je Terry Dagradi, koordinatorica Cushing Centra.

Na fotografijama se nalaze i bebe s proširenjim lobanjama, glavama punih ožiljaka i pacijenti koji pilje u objektiv kamere s desnom rukom na grudima. Pacijenti su fotografisani na ovaj način jer su ljekari vjerovali kako ruke mogu odrediti zdravstveno stanje prema boji pigmenta, deformaciji noktiju, te boji i veličini čvorova na zglobovima.

Iako je pronađen veliki broj fotografija, samo je četvrtina kompletno katalogizirana. Dagradi se nada da će u budućnosti cijela kolekcija biti u pretraživačkoj bazi.