Nauka
0

Otkrivene dvije nove vrste rogatih dinosaura

Sarajevo-x.com
Naučnici su u američkoj saveznoj državi Utah otkrili dvije nove vrste rogatih dinosaura koji su bili biljojedi. Ova bića nastanjivala su "izgubljeni kontinent" Laramidije u periodu kasne krede, prije 68 do 99 miliona godina.

Laramidija je nastala kada je more potopilo dio onoga što je sada Sjeverna Amerika, podijelivši taj prostor na dva kontinenta, Appalachiju i Laramidija.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu PLoS ONE.

Naučnici su istakli kako je novootkriveni dinosauri živjeli u suptropskom močvarnom okruženju. Oni su bili bliski rođaci dinosaura Triceratopsa, a pripadali su porodici poznatoj kao Ceratopsians. Ceratops na grčkom znači "rogato lice". Iako su obje vrste imale brojne rogove na glavi, onaj veći, nazvan Utahceratops gettyi, imao je posebno velik rog na nosu.

Mark Lowen, jedan od autora studije, je rekao kako je taj dinosaur nalik nosorogu sa supervelikom glavom. Drugi dinosaur je nazvan Kosmoceratops richardsoni. S ukupno 15 rogova na glavi, to je dinosaur s najokićenijom glavom koji je ikad otkriven. On ne samo da je imao rog na nosu i vrhovima svakog oka, već po jedan na vrhu svake jagodice, te deset preko stražnjeg ruba lubanje.

"Kosmoceratops je jedna od najupečatljivijih poznatih životinjama, s ogromnom, ukrašenom lobanjom", rekao je Scott Sampson iz Muzeja prirodne historije u Utahu, koji je i voditelj studije. Naučnik je objasnio da je uprkos groznom izgledu, zapravo upitno da li su ovi dinosauri koristili svoje rogove u samoodbrani.

"Vjerovatnije su ti rogovi služili za zastrašivanje, prije nego li za borbu, ali isto tako i da privuku suprotni spol", kazao je Sampson.

Fosili su nađeni u pustinji, u Utahu, koju Sampson naziva posljednjim velikim neistraženim prostorom na kojem su obitavali dinosauri.

Laramidija je prilično mala kopnena masa, sastavljena od onoga što su sad američke države Montana, Wyoming, Utah, New Mexico, Aljaska, zapadni Texas, te kanadske pokrajine Alberta i Saskatchewan. Dinosauri koji su živjeli u Laramidiji su među najpoznatijim zbog izobilja fosilnih otkrića koja su porijeklom iz ove kopnene mase. Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, paleontolozi su otkrili brojne različite vrste rogatih dinosaura.

"Nova stvorenja iz Utaha su šlag na tortu, pokazala su još bizarniju anatomiju nego što se očekuje za grupu životinja poznatu po svojim čudnim lobanjama", rekao je jedan od autora studije, Andrew Farke.

Dr. Sampson se složio te dodao kako je sada uzbudljivo vrijeme za paleontologe.

"S mnogo novih dinosaura koji se još uvijek otkrivaju svake godine, možemo biti prilično sigurni da nas čeka puno iznenađenja", kazao je Sampson, prenosi BBC.