Nauka
0

Otkrivena tajna vantjelesnog iskustva

Sarajevo-x.com
Stručnjaci iz Londona su nakon godina eksperimentisanja uspjeli pronaći način kako stvoriti senzaciju vantjelesnog iskustva u svijesti ljudi. Naime, oduvijek su postojale tvrdnje o vantjelesnim iskustvima, odnosno uvjerenja da duh može napustiti tijelo, a da se cijeli proces može posmatrati iz neposredne blizine.

Jedan od deset ispitanih kazao je da je u svome životu doživio vantjelesno iskustvo vidjevši kako mu duh napušta tijelo.

"Vantjelesna iskustva fasciniraju ljude širom svijeta. Postojanje takvih doživljaja rezultiralo je mnogim neodgovorenim pitanjima u vezi sa odnosom između ljudske svijesti i tijela“, izjavio je za AFP Henrik Ehersson, neuropsihijatar sa Univerziteta u Londonu.

U okviru ove studije stručnjaci su manipulirali svijest deset zdravih dobrovoljaca tako da su ovi mislili da doživljavaju vantjelesna iskustva. Manipulacija je nastala nakon što su stručnjaci sistematički iskrivili percepciju stvarnosti dobrovoljaca.

Nakon eksperimenta, volonteri su svoje iskustvo opisali kao izuzetno jako i uvjerljivo. Međutim, stručnjaci kažu da se zapravo radilo o dosta ubjedljivoj iluziji.