Egipat
0

Otkrivena tajna Tutankamonove smrti

FENA
Faraon Tutankamon umro je prije 3.000 godina najvjerojatnije od malarije u kombinaciji s nasljednom bolesti kostiju - nekrozom. Rezultat je to opsežnog DNK i radiološkog istraživanja provedenog na njegovoj mumiji, dvjema mumijama pronađenima u faraonovoj grobnici, kao i svim poznatim mumijama iz 18. dinastije, kojoj je pripadao.

Naučnici su uspjeli istraživanjem utvrditi nasljedne patološke značajke i zarazne bolesti u porodici. Dijagnoza faraonove smrti postavljena je zahvaljujući genetskim ispitivanjima koja su otkrila niz malformacija u Tutankamonovoj porodici, poput Koehlerove bolesti koja je posebno pogodila mladog faraona.

Riječ je o rijetkoj bolesti kosti stopala u djece zbog koje taj dio tijela gubi opskrbu krvlju. Analiza je također pokazala trag parazita Plasmodiuma falciparuma, uzročnika malarije, kod Tutankamona i još četiri ispitane mumije, prenosi agencija AFP, ne navodeći odakle joj izvještaj unaprijed.

Rezultate istraživanja službeno će u srijedu u Kairu objaviti dr. Zahi Hawass, glavni sekretar egipatskog vrhovnog vijeća za starine. Istovremeno će ih objaviti i Journal of the American Medical Association (JAMA).

Naučnici su istraživanjem uspjeli utvrditi i rodbinske veze odnosno dosad ne sasvim poznato faraonovo porijeklo. Tako je utvrđeno da je otac Tutankamona, koji je umro u dobi od 19 godina nakon kratke vladavine, bio faraon Amenhotep IV (poznat i kao Ehnaton). No, kao njegova majka isključena je legendarna kraljica Nefertiti. Faraonova majka je mumija KV35YL čije ime ostaje nepoznato.

Vezani članci