Dobra vijest za milione ugroženih
0

Otkrivena slaba tačka parazita malarije

Klix.ba
Komarac malaričar
Komarac malaričar
Tim australskih naučnika slavi otkriće koje ima potencijal da godišnje spasi više od milion života. Dr. Natalie Spillman i profesor Kiaran Kirk sa Nacionalnog univerziteta u Kanberi već godinama istražuju kako funkcioniše parazit koji uzrokuje malariju. Nedavno su otkrili da parazit posjeduje malenu pumpu pomoću koje izbacuje višak soli iz svog tijela.

"Već duže vrijeme nas interesuje kako parazit kontroliše nivoe soli. Ono što smo otkrili nas je zaista iznenadilo", rekao je Kirk.

Spillman je dodala da su neke kompanije u Singapuru i Sjedinjenim Američkim Državama već radile na novim lijekovima za malariju. Međutim, napredak je postignut tek kada su njihova istraživanja iskombinovana sa otkrićima Spillman i Kirka.

"Korištenjem njihovih lijekova smo uspjeli blokirati te pumpe za so. Parazit nakon toga nije mogao regulisati so u sebi i naposljetku je uginuo", rekao je Kirk.

Malariju na ljude prenose inficirani komarci. Uprkos svim naporima, malarija godišnje ubija više od milion ljudi. Većina smrtnih slučajeva se dešava u zemljama trećeg svijeta, gdje sredstva protiv insekata i mreže nisu uvijek dostupne.

Kirk se nada da će se njihov novi lijek početi dostavljati u najteže pogođene dijelove svijeta što prije, prenosi ABC.

"Prije svega, moramo uraditi testove kako bismo vidjeli da li lijek zaista i u ljudima efikasno ubija parazite. Nakon toga bi se lijek trebao početi masovno proizvoditi", dodao je Kirk, uz napomenu da njegov tim nije u potpunosti uništio malariju, jer paraziti svakodnevno postaju imuni na lijekove.