Nauka
8

Otkrivena planeta pomoću Einsteinove teorije

SRNA
Izraelski i američki naučnici prvi put su pronašli jednu planetu van Sunčevog sistema koristeći novi metod, zasnovan na Einsteinovoj teoriji relativiteta.

Novootkrivena planeta, označena kao "Kepler 76 b", otkrivena je uz pomoć tri slaba efekta koji se događaju istovremeno dok planeta "oblijeće" oko svog sunca.

Jedan od efekata jeste promjena brzine i pravca svjetlosti zvijezde pod uticajem gravitacionog polja planete.

Naučnici na univerziteta u Tel Avivu i u Smitsonovom centru za astrofiziku na Univerzitetu "Harvard" mjerili su fizičku deformaciju zvijezde pod uticajem gravitacije planete, te svjetlost drugih zvijezda koja se odbija od površine planete.

Planeta "Kepler 76 b" je oko 25 posto veća od Jupitera i ima dva puta veću masu. Pronađena je u sazvježđu Signus, na oko dvije hiljade svjetlosnih godina od Zemlje.

Sa sadašnjom tehnologijom ovaj novi metod ne omogućava otkrivanje planeta veličine Zemlje, ali naučnikAvi Loeb, koji je prvi predložio ovaj metod, kaže da je to još jedan dostupan postupak kojim astronomi osmatraju nebo tragajući za planetama na kojima je moguć život.

Do sada su daleke planete pronalažene uz pomoć mjerenja slabljenja svjetlosti njihovih zvijezda kada ih planete zaklanjaju prolazeći ispred njih.