Vijetnam
0

FOTO / Otkrivena pećina velika kao čitav blok nebodera

SRNA
Duboko u džungli Vijetnama otkrivena je najveća pećina na svijetu - Hang Son Doong ili "Pećina planinske rijeke", dovoljno velika da smjesti čitav blok njujorških nebodera.

Speleolozi, čije je spektakularne snimke veličanstvene pećine objavio časopis "National Geographic", kažu da je pećina blizu granice Vijetnama i Laosa duga više od pet kilometara, visoka oko 250, a široka 150 metara.

U istraživanju džinovske pećine u Vijetnamu speleolozi su koristili lasersku tehnologiju.Očigledno je da je pećina premašila dimenzije dosadašnjeg svjetskog rekordera - Pećinu košuta u malezijskom dijelu ostrva Borneo. 

Istraživači su prodrli četiri i po kilometra duboko u Son Doong u nacionalnom parku Fong Na Ke Bang, ali nisu mogli dalje zbog porasta ponornice, koja protiče kroz pećinu. Pećinu je proučio tim Adama Spillanea, člana ekspedicije Britanskog udruženja za istraživanje pećina. 

Ulaz u pećinu otkrio je Ho Hang, stanovnik obližnjeg sela, još 1991. godine, ali se lokalno stanovništvo  plašilo da priđe jer se iz pećine  čuo zastrašujući šum ponornice. 
Svijetu je postala poznata 2009. godine kada je grupa britanskih naučnika, s Howardom Limbetom na čelu, prvi put kročila u njenu utrobu. Međutim, ekipa Adama Spillanea sagledala je i izmjerila dimenzije Son Doonga.
Predvođeni Hoom Hangom, članovi ekspedicije su se u aprilu spustili u njene odaje. Ustanovili su da kroz krečnjačku unutrašnjost pećine, sa džinovskim stalagmitima od 70 metara, protiče velika podzemna rijeka.