Južna obala Albanije
0

Otkrivena olupina rimskog broda s 300 amfora

FENA
Južna obala Albanije
Južna obala Albanije
Ekipe arheologa pronašle su na južnoj obali Albanije olupine rimskog broda dugog 30 metara, potonulog u prvom stoljeću prije naše ere, koji je prevozio više od 300 amfora, saopćeno je u utorak u Tirani.

Olupinu je prošle sedmice otkrio međunarodni tim koji su činili članovi Američkog nautičkog arheološkog instituta (Key West sa Floride) i Albanskog arheološkog instituta, rekao je albanski arheolog Auron Tare na novinskoj konferenciji.

"Brod dužine 30 metara otkriven je na dubini od 50 metara zapadno od otoka Sazana, 80 kilometara južno od Tirane. Njegov trup sadrži više od 300 rimskih amfora koje su služile za prijevoz vina i maslinovog ulja“, dodao je Tare.

"Amfore pronađene na brodu potonulom prije 2.100 godina u dobrom su stanju, što je vrlo rijetko otkriće“ u ovoj regiji, rekao je Tare

Albanija nema profesionalni laboratorij ni muzej kako bi se na naučni način proučila i izložila podvodna arheološka otkrića pronađena posljednjih godina, žale stručnjaci.

"Otkrića koja su pronađena posljednjih pet godina u albanskim vodama mogla bi biti bogatstvo muzeja koji bi bio jedinstven na cijelom Balkanu. Međutim, Albaniji nedostaju jedan laboratorij i jedan takav muzej“, rekao je u saopćenju George Robb iz Nautičke RPM fondacije, čija je ekipa učestvovala u traženju.

Isti tim arheologa prije godinu dana pronašao je u južnim vodama Albanije olupine Rosandre, talijanskog broda koji su potopili Britanci u Drugom svjetskom ratu.

Arheolozi su također otkrili u Jonskom moru olupinu britanskog razarača HMS Volage, koji je 1946. godine naišao na minu u albanskoj luci Saranda, što je uzrokovalo ozbiljnu krizu između Londona i Tirane.