Sagittarius A*
21

Otkrivena najveća crna rupa, udaljena 220 miliona svjetlosnih godina

Klix.ba
Pretpostavlja se da u srcu većine spiralnih galaksija postoji ogromna crna rupa, koja po definiciji sadrži enromnu masu koja je čak i milijardama puta veća od mase Sunca. Sva ta masa se obično nalazi na površini koja je veličine orbite jedne planete. Čak se i u našoj galaksiji nalazi jedna takva crna rupa, nazvana Sagittarius A*.

Sada su naučnici, uz pomoć teleskopa Hobby-Eberly, koji se nalazi u opservatoriju Austin McDonald Univerziteta u Texasu, identifikovali do sada najveću crnu rupu ovakve vrste. U srcu galaksije NGC 1277 se nalazi crna rupa ukupne mase 17 milijardi masa Sunca.

Ova galaksija je udaljena 220 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, a nalazi se u sazviježđu Perseus. Deset puta je manja od Mliječnog puta, a crna rupa u njenom središtu se sastoji od 14 posto ukupne mase te galaksije.

"Ovo je čudna galaksija, skoro cijela predstavlja veliku crnu rupu. Ovo bi mogao biti prvi objekt u novoj klasi sistema galaksija i crnih rupa", kazao je Karl Gebhardt, jedan od astronoma.

Procjenjuje se da horizont ove crne rupe, ili granice koje obilježavaju njenu površinu, imaju promjer veličine 11 promjera orbite Neptuna.