Nauka
0

Otkrivena molekula koja bi mogla usporiti Alzhajmerovu bolest

SRNA
Naučnici iz Centra za zdravlje i nauku u San Antoniju identifikovali su nedavno novu molekulu, čije bi otkriće moglo dovesti do ometanja interakcije Alzhajmerove bolesti.

Alzhajmerova bolest je ireverzibilno, progresivno oboljenje mozga obilježeno propadanjem nervnih ćelija i, na kraju, potpunim gubitkom kognitivnih funkcija - razmišljanja, pamćenja i razuma.

Mnogi oboljeli od Alzhajmerove bolesti imaju oštećenja mozga koja se još zovu i amiloidni plakovi, koji se sastoje od fragmenata proteina poznatijih pod imenom amiloid-beta. 

Otkriće se odnosi na fragment amiloid-bete poznat kao AICD. Naučnici pouzdano znaju da je AICD zadužen za kontrolu ekspresije gena koji doprinose razvoju Alzhajmerove bolesti, ali je modus njihovog djelovanja bio nejasan. 

"Otkrili smo molekulu proteina, koja komunicira sa AICD-om s ciljem aktivacije ključnih gena", rekao je Thomas G. Boyer, profesor molekularne medicine. 

Naučnici se nadaju da će navedena saznanja iskoristiti u identifikaciji jedinjenja, odnosno lijekova koji mogu da naruše signale, što će doprinijeti razvoju novih i efikansijih metoda liječenja ove bolesti. 

Alzhajmerova bolest najčešći je uzrok demencije među starijom populacijom, a procjene pokazuju da čak 5,3 miliona Amerikanaca pati od nje. "Iako nekoliko lijekova privremeno može usporiti pogoršanje simptoma, nikakvo trenutno dostupno liječenje ne može usporiti ili zaustaviti degeneraciju nervnih ćelija, koja predstavlja samu srž oboljenja", navodi Boyer.