Nauka
0

Otkrivena grobnica kralja Heroda

Sarajevo-x.com
Izraelski arheolozi su pronašli grobnicu kralja Heroda, legendarnog osnivača starog Jeruzalema i Svete Zemlje, saopćeno je u ponedjeljak iz jevrejskog univerziteta u Izraelu.

Grobnica je pronađena na lokaciji nazvanoj Herodium, na vrhu brda u Judejskoj pustinji, te se može vidjeti iz južnog Jeruzalema. Herod je podigao palaču na brdu i istraživači su tamo otkrili njegove posmrtne ostatke, stoji u saopćenju univerziteta.

Uprava univerziteta je planirala tek u utorak sazvati vanrednu press konferenciju na kojoj bi detaljno predstavili novo otkriće, ali ih je preduhitrila redakcija novina Haaretz koja je odmah saznala za veliku vijest i objavila je na web siteu ovih novina.

Herod je postao vladar Svete Zemlje za vrijeme vladavine Rimljana oko 40. godina prije Krista. Zid koji je podigao oko Starog grada još uvijek je tu, a također je naredio podizanje predivnih građevina u Caesariji, Jerichu i na drugim lokacijama.

Dugo se pretpostavljalo da je Herod sahranjen u Herodiumu, ali desetljećima duga iskopavanja nisu dala nikakve dokaze za ovu tvrdnju. Historičar iz 1. stoljeća, Josephus Flavius, detaljno je opisao grobnicu i ceremoniju sahrane Heroda.

Prema novinama Haaretz grobnicu je pronašao Ehud Netzer, profesor na jevrejskom univerzitetu, koji je radio na Herodiumu od 1972. godine. Grobnica je pronađena u do sada neistraženom području između dvije palače koje je Herod dao sagraditi na pomenutoj lokaciji. Herod je umro 4. godine prije Krista u Jerichu.

Herodium (Herodion) je bilo jedno od posljednjih uporišta koje su držali Jevreji u borbi protiv Rimljana, ali Rimljani su ga uspjeli okupirati i uništiti 71. godine poslije Krista.

Vezani članci