Češka
0

Otkriven skelet homoseksualca iz kamenog doba

Sarajevo-x.com
Muškarac iz kamenog doba je prije 5.000 godina sahranjen tako što je okrenut prema istoku i okružen predmetima iz domaćinstva, po ritualima koji su karakteristični za sahrane isključivo ženskih osoba.

Nakon 5.000 godina počivanja, otkriven je prvi homoseksualni pećinski čovjek. Njegove seksualne sklonosti otkriva način na koji je sahranjen. Skelet čovjeka iz kasnog kamenog doba, otkrivenog tokom iskopavanja u Češkoj, datira između 2.900 u 2.500 godina prije Krista.

Tokom tog perioda, muškarci su se obično sahranjivali položeni na desni bok sa glavom okrenutom prema zapadu.

U ovom slučaju je muškarac bio položen na lijevi bok sa glavom okrenutom prema zapadu. Još jedan dokaz je to da su muškarci sahranjivani sa oružjem, čekićima, noževima, hranom i vodom. Žene su sahranjivane sa ogrlicama od zuba, naušnicama od bakra, posudama iz domaćinstva, kao i jajastim loncem koji se stavljao pored stopala. Homoseksualni pećinski čovjek je sahranjen sa posuđem iz domaćinstva i bez oružja.

Arheolozi ne misle da se radi o slučajnosti, jer se u to vrijeme velika pažnja pridavala sahranama. Naučnici smatraju da se radi o homoseksualcu ili transvestitu. Pored njegovih nogu je pronađen i jajasti lonac.

Članica arheološkog tima, Katerina Smeradova, rekla je da su se ona i njene kolege ranije upoznali sa slučajem koji datira iz perioda mezolita gdje su ženski ratnici sahranjivani kao muškarci.

Smeradova je rekla da su sibirski šamani, ili vračevi, također sahranjivani na ovaj način, ali sa više predmeta koji oslikava njihov položaj u društvu, objavio je Daily Mail.