Kenija
0

Otkriven otisak ljudske stope star 1,5 milion godina

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Keniji je pronađen otisak stope koja anatomski najviše liči stopi savremenog čovjeka. Stopa predstavlja dokaz o tome kako je izgledalo stopalo čovjeka prije 1,5 milion godina, tvrde naučnici.

Laserskim skeniranjem i proučavanjem došlo se do saznanja da je to otisak stope homo erectusa, a njegova visina, težina i način hoda zapravo su kao kod današnjeg čovjeka.

Dostignuća u ispitivanju objavljena su u magazinu Nature, a ovo nije najstariji otisak stopala koji je dosad pronađen. Onaj iz Laetolija u Tanzaniji otkriven 1978. pripadao je Australopithecusu afarensisu koji je živio prije 3,7 miliona godina.

Ovi otisci prikazuju ravno stopalo i značajno veći ugao između velikog prsta i ostalih prstiju. I dalje je nejasno kako je to stopalo koje više liči na majmunsko dobilo svoju modernu verziju.

"Jednom kad nestane mesa, ostane mnogo malih kostiju koje se ne sačuvaju, tako da malo znamo o evoluciji ruku i stopala naših predaka", kaže Matthew Bennett sa britanskog univerziteta Bournemouth.

Otisci su pronađeni u blizini Ilereta na sjeveru Kenije na malom brdu. U pitanju su dva seta otisaka, jedan pet metara dublji od drugog i razdvojeni pijeskom, muljem i vulkanskim pepelom.