Morska trava
0

Otkriven najstariji živući oblik na planeti

Sarajevo-x.com
Drevne zakrpe morske trave u Sredozemnom moru naučnici su proglasili najstarijim živućim oblikom na planeti, nakon što je njihova starost procijenjena na 200.000 hiljada godina.

Australijski naučnici testirali su DNK primjeraka morske trave u rastojanju od 3.000 kilometara morskog dna, od Španije do Kipra, kako bi odredili koje su najstarije.

Do sada se vjerovalo da je najstarija planeti Tasmanijska biljka, stara oko 43.000 godina. Profesor Carlos Duarte sa Univerziteta Western Australia tvrdi da je morska trava dostigla toliku starost zato što se reprodukuje aseksualno i sama proizvodi klonove.

"Morska trava se širi sama i polako pokriva veliku površinu morskog dna. Morska trava je u stanju da napravi zalihe hranjivih materija u svojim listovima ukoliko naiđe loš period kada teško dolazi do hranljivih materija“, rekao je Duarte, prenosi Telegraph.

Inače, morska trava sve više nestaje zbog gradilišta na obali koja ispuštaju materije od kojih se one ne mogu odbraniti, kao i zbog lošeg kvaliteta vode i klimatskih promjena. Prije se morska trava „selila“ ukoliko bi naišla opasnost, ali morska trava iz Sredozemnog mora ima prilično loše izglede, jer je more skoro zatvoreno.