Nauka
0

Otkriven 'izvor mudrosti' u ljudskom mozgu

Sarajevo-x.com
Mozak svakog čovjeka ima svoj "izvor mudrosti", objavili su naučnici sa Univerziteta California u San Diegu, nakon što su posmatrali funkcije pojedinih zona i njihove veze sa emocijama i ponašanjima.

Stručnjaci ističu kako određeni dijelovi mozga vode ljudska bića kroz borbu sa poteškoćama, kao što su naprimjer moralne dileme. Sofisticirana skeniranja ovog organa pokazala su da su odgovori koje pružaju pojedina područja obično povezani sa primitivnim emocijama, strahom ili ljutnjom.

Rezultati do kojih su došli, međutim, ukazuju i da postoji i dio za koji se dugo vremena smatralo da je povezan sa religijom ili filozofijom. Dilip Jeste, profesor psihijatrije i neurologije, sa kolegom Thomasom Meeksom došao je do saznanja da se pri moralnim dilemama javljaju aktivnosti više regiona u mozgu, onih koji su u vezi sa inteligencijom i učenjem, ali i onih koji su vezani uz racionalno razmišljanje i primitivne emocije.

"Izgleda da je u pitanju balans između primitivnih dijelova mozga, kao što je limbički sistem, sa novim, kao što je prefrontalni korteks", objašnjava Meeks, a prenosi Daily Mail.

Primitivne emocije su one jednostavne, kao što je strah, seksualno uzbuđenje ili bijes. Složene su samilost, kajanje, ljubav i slično i smatra se da su se one razvijale u kasnijem periodu evolucije. Primitivne emocije su pod kontrolom amigdale, malog nukleusa sive mase koja se nalazi u unutrašnjosti limbičkog sistema mozga.

Limbički sistem se nalazi ispod moždane kore i obavija moždano stablo. Učestvuje u stvaranju ovisnosti, kontroliše emocije i sposobnost da se nauče i kontrolišu nagoni poput gladi, žeđi, agresije. Veoma je važan u donošenju odluka i očekivanju.

Istraživanja ove vrste postala su moguća tek sa razvojem tehnologije u oblasti skeniranja mozga, a posebno s otkrićem magnetne rezonance. Doktori su sada u stanju da istraže koji dio mozga čovjek upotrebljava kad obavlja određeni mentalni zadatak.

Profesor Jeste vjeruje da bi dalji uvid u mehanizam mozga mogao dovesti do intervencija kojima bi se "unaprijedila" mudrost svakog ponaosob.