Zatrpan pod zemljom
0

Otkriven drveni "blizanac" Stonehengea

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novootkrivena drvena građevina, locirana samo 900 metara prema sjeverozapadu, vjerna je kopija kamenog Stonehengea, tvrde arheolozi.

Uz pomoć uređaja koji koristi X-zrake te tako predočava sliku unutrašnjosti zemlje, naučnici su otkrili nešto što liči na krug napravljen od masivnih drvenih obeliska, koje je vremenom zatrpala zemlja, a čija se starost procjenjuje na više od 4.200 godina, javlja "Independent".

Građevina bi bila vidljiva i sa samog Stonehengea, a čini se da je u predhistoriji služila za obavljanje ritualnih radnji. Prečnika 25 metara, bila je skoro iste veličine kao i sam Stonehenge.

Građevina je skoro sigurno dio neolitskog hrama. Vjeruje se da se sastoji od 24 drvena obeliska, od kojih je svaki prečnika 75 cm te osam metara visine. Pretpostavlja se da je krug obeliska bio zatvoren jarkom.

Značajno je da je novootkrivena građevina poput Stonehengea izrađenog u drvetu te kao i original ima dva ulaza. Novo otkriće sugerira da je Stonehenge puno kompleksnija građevina nego što se mislilo, a arheolozi se trude da nađu dokaze za to.

"Skoro 90 posto Stonehengea je neistraženo. Naša otkrića će, nadamo se, upotpuniti nedostatak tih informacija", objasnio Vince Gaffney, profesor na Univerzitetu Birmingham. "Ovo otkriće će potpuno promijeniti način na koji gledamo krajolik oko Stonehengea."