Nauka
0

Otkazali senzori na Soyuzu, astronauti sletjeli "naslijepo"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Astronauti ruskog svemirskog broda "Soyuz TMA-08M" letjeli su "naslijepo" tokom povratka na Zemlju, pošto su im otkazali senzori na modulu za spuštanje, izjavio je danas član posade Pavel Vinogradov.

"Imali smo problema. Nakon odvajanja svi parametri na koje moramo obraćati pažnju nestali su", rekao je Pavel Vinogradov novinarima u Zvjezdanom gradu u moskovskom regionu mjestu poznatom po tome što se od šezdesetih godina prošlog vijeka tu obavljaju pripreme ruskih astronauta.

Vinogradov kaže da je posada morala da upravlja modulom za slijetanje "praktično na slijepo", jer nisu imali informacije o visini na kojoj je modul.

Ruski astronaut naveo je da su jedine informacije kojima je posada raspolagala pristizale radio-vezom.

"Praktično nismo imali podatke o visini i tek smo po javljanju spasilačke službe saznali da se nalazimo na visini od 300 metara, a zatim na 100 metara. Uspio sam da odbrojim osam sekundi prije nego što smo se lagano prizemljili", izjavio je ruski astronaut.

Svemirski brod "Soyuz TMA-08M" sletio je prije dva dana u Kazahstan sa dvojicom ruskih astronauta i jednim astronautom NASA-e, nakon što su završili misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Naredna posada trebalo bi da na tu stanicu odleti 26. septembra.