Nauka
0

Otisak da Vincijevog prsta mogao bi otkriti njegovo arapsko porijeklo

Sarajevo-x.com
Naučnici trvde da su uspjeli izdvojiti otisak prsta lijeve ruke renesansnog slikara i genija Leonarda da Vincija, što bi im moglo omogućiti da dobiju odgovore na pitanja o njegovom porijeklu, životnim navikama i sl.

Rekonstrukcija otiska prsta rezultat je trogodišnjeg istraživanja i posmatranja 52 dokumenta koja je koristio da Vinci i iz kojih je izdvojeno oko 200 otisaka.

Da Vinci je često jeo dok je radio, tako da Capasso i ostali članovi njegovog tima vjeruju da bi njegovi otisci mogli sadržati tragove pljuvačke, krvi ili hrane koju je jeo. Sve te informacije bi mogle riješiti mnoga pitanja oko da Vincijevog porijekla.

Naime, naučnici tvrde da su pojedine osobine na otiscima prstiju karakteristične za neke etničke grupe. Prema otisku koji su uspjeli izdvojiti, postoji velika mogućnost da je Leonardova majka poticala sa Srednjeg Istoka.

Međutim, mnogi naučnici osporavaju tehniku utvrđivanja etničkog porijekla preko jednog otiska prsta.

Ovo nije prvi put da se nameće ideja da je Leonardova majka mogla biti ropkinja iz Istanbula. Alessandro Vezzosi, stručnjak za život i rad Leonarda da Vincija tvrdi da čak postoje i pisani dokumenti koji podupiru tu teoriju.

Ne preostaje ništa drugo nego sačekati rezultate detaljnog ispitivanja u nadi da će nam otkriti nešto više o životu jednog od najpoznatijih slikara i pronalazača iz renesanse.