Projekat lični genom
0

Otac blizu 400 djece pomaže im da ga pronađu

Sarajevo-x.com
Jedan od najplodnijih donatora sperme u SAD-u koji, prema vlastitim kalkulacijama, ima blizu 400 djece, 51-godišnji Kirk Maxey iz Michigana uključen je u projekat koji bi trebao pomoći odgajateljima da shvate kako geni utječu na zdravlje, prenosi Daily News.

Preko projekta ličnog genoma na američkom univerzitetu Harvard, Maxey, koji se bori za bolje vladine zakone u biznisu doniranja sperme, svoj će genom učiniti javnim. On se nada da će informacije koje objavi nekada pomoći njegovoj djeci i majkama.

"Mislim da je neodgovorno da banke sperme stvaraju toliko potomaka bez da čuvaju podatke o njihovom ili mom zdravlju. S obzirom da postoji mnogo porodica koje žele imati informacije o mom zdravlju, ovo je način da ispravim načinjenu grešku", rekao je Maxey.

Većina banaka sperme ne radi genetička testiranja i ne postoje pravila o tome koliko djece može imati donor.

Vođa projekta na Harvardu George Church je rekao da zbog politike klikina u vezi sa plodnošću mnogi od potomaka nemaju potpun pristup zdravstvenoj historiji donora. On je dodao da će objavljivanje Maxeyjevog genoma pomoći djeci da pronađu svog oca. Church je istakao da bi klinike, osim visokih plavookih donora trebali provjeravati mogućnost genetičkih tragedija.