Naučnici potvrdili
0

Osmijeh Mona Lise je slikarski trik

Sarajevo-x.com
Misteriozni osmijeh Mona Lise je zapravo trik koji je načinjen specijalnom slikarskom tehnikom, tvrde naučnici.

Austrijski neurolozi tvrde da analiza ovog remek-djela pokazuje da njeno lice izgleda potpuno drugačije ovisno o tome na koji dio njenog lica se fokusira pogled.

Ukoliko počnete gledati od njenih očiju na licu Mona Lise ćete ugledati suptilni osmijeh, no ukoliko pogledate od usta osmijeh nestaje.

Profesor Florian Hutzler psiholog iz Centra za neurokognitivna istraživanja u Salzburgu tvrdi kako je Leonadro da Vinci iskoristio mudru slikarsku tehniku kako bi prevario onoga ko gleda djelo.

Kada se gleda direktno u sliku blago zatamljeni slojevi oko usta čine izraz Mona Lisinog lica neutralnim, no perifernim pogledom osmijeh Mona Lise je uočljiv.

"Mona Lisin osmijeh je skriven. Kada gledate direktno u njena usta vidite fine detalje, osmijeh nestaje i ostaje samo neutralni izraz lica.", kazao je Hutzler dodajući da Mona Lisa mijenja izraze ovisno od toga u koji dio njenog lica gledate.

Slavni Leonardo da Vinci stvorio je ovu iluziju koristeći se tehnikom sfumato, odnosno vješto je izbjegavao oštre obrise te sjenčio i stvarao magličasti dio, tvrde naučnici koje su istraživanje objavili u prestižnom žurnalu Psychological.