Nauka
0

Orhideje postojale u doba dinosaura

Sarajevo-x.com
Fosilizirani polen orhideje koji su naučnici pronašli na pčeli čuvanoj u jantaru, pokazuje da su orhideje postojale u vrijeme dinosaura i da su krasile tlo po kojem su hodali. Zbog posebnog oblika i boje polena, naučnici su mogli odmah utvrditi da se radi o ovom delikatnom cvijetu.

Biolozi sa univerziteta Harvard su polen našli na leđima pčele-radilice (koja je sada već izumrla) i ustanovili da pripada cvijetu orhideje. Zaključili su da je ovaj nježni cvijet "jači" nego se mislilo jer je uspio opstati dugi niz godina, prenosi Reuters

Orhideja je jedna od najvećih i najraznovrsnijih porodica iz biljnog svijeta, ali naučnici nisu nikada ranije našli njene fosilizirane ostatke. Otkriće do kojeg su sada došli baca drugo svjetlo na ovaj cvijet.

Prema analizama, fosil pčele koja je na leđima imala polen orhideje star je između 15 i 20 miliona godina, a pomoću fosiliziranog polena, naučnici su mogli odrediti čak i starosno porijeklo orhideje. Naučnici kažu da je porodica orhideja postojala čak prije 80 miliona godina.