Nauka
16

Orbital: Raketa Antares je namjerno uništena

Klix.ba
Raketu Antares, koja je eksplodirala pri uzlijetanju u utorak, namjerno su uništili inženjeri Orbital Sciences Corporationa.

Uništenje nije čin vandalizma nego pokušaj da se već oštećena raketa uništi na način i u vrijeme gdje će šteta biti minimalna.

Misija je uključivala slanje rakete, odnosno njene letjelice Cygnus na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi izvršila predaju opreme i namirnica. U sklopu NASA-ine politike saradnje sa privatnim kompanijama, ona je zaposlila firmu Orbital koja je kreirala, odnosno redizajnirala sovjetsku raketu, koja je do sada uspješno korištena u misijama.

Iako istraga o incidentu traje, Orbital nije otkrio detalje o procesu koji je vodio ka odluci da se raketa uništi. Ipak, konkurentska kompanija Space X tvrdi kako je čin naučnika iz Orbitala bio dobar.

"Oni su naredili uništenje rakete kako bi se spriječila tragedija koja je mogla odnijeti ljudske živote. Dobro je što raketa nije eksplodirala iznad naselja ili grada. Odluka je donesena u trenutku kada je bilo jasno da raketa ne može dostići svoj cilj", rekao je Mark Kelly iz Space X-a, a prenosi CNN.