Nauka
0

Opasni dodatak u kobasicama

Sarajevo-x.com
Evropski eksperti za sigurnost hrane upozorili su da bi dodatak koji se stavlja u neke kobasice i hamburgere mogao izazivati rak. EFSA je izrazila zabrinutost zbog korištenja boje E128, poznatije pod nazivom Red 2G.

Komisija eksperata preporučila je da se neki dodaci u hranu kao umjetne boje ne bi trebale više korisiti, jer nisu sigurne za ljude.

Agencija The Food Standard trenutno istražuje da li se proizvodi koji sadrže E128 prodaju u Velikoj Britaniji.

Prema trenutnim zakonima Evropske unije u vezi sa hranom, stavljanje Red 2G-a u kobasice je dozvoljeno ukoliko količina ne prelazi granicu od 6%, dok je granica za hamburgere 4%.

Red 2G unesen u tijelo pretvara se u uljanu supstancu za koju su istraživanja pokazala da može biti pokretač stvaranja kancerogenih ćelija.

Zvaničnici kažu da više nije moguće utvrditi granicu Red 2G-a koja bi bila sigurna za ljude. Zato bi se trebao razmatrati prijedlog da se korištenje ovog aditiva potpuno zabrani.

Korištenje Red 2G je već ranije zabranjeno u nekim državama.