Novi projekt NASA-e
0

Online volonteri će tražiti znakove postojanja vanzemaljaca

Sarajevo-x.com
Američki naučnici žele sastaviti listu online volontera koji bi im pomogli da identifikuju znakove vanzemaljaca na fotografijama koje je sakupio NASA-in Lunar Reconnaissance orbiter (LRO).

Naučnici Paul Davies i Robert Wagner sa Univerziteta u Arizoni vjeruju da postoje brojne poruke u vidu instrumenata, dokaza i znakova, koje je ljudski teleskop mogao zabilježiti o postojanju vanzemaljaca.

"Iako postoji veoma mala vjerovatnoća da je vanzemaljska tehnologija ostavila ikakvog traga na mjesecu u vidu koji bi nama bio prepoznatljiv, mi vjerujemo da je to vrijedno istraživanja", rekli su Davies i Wagner.

Naučnici su dodali da, ukoliko su troškovi pregledanja fotografija minimalni, vrijedno je pokušaja sastaviti ekipu volontera koja bi pregledala fotografije.

"Vanzemaljske grupe su možda slale poruke ka našoj galaksiji. Možda na isti način postoje artefakti o pokušajima komuniciranja", rečeno je u zajedničkoj izjavi, prenosi Huffington Post.

LRO je snimao površinu Mjeseca od 2009. godine i postoji više od 340.000 fotografija do sada. Prema Daviesovim i Wagnerovim navodima, jedan tim bi mogao ispitivati fotografije, a odatle i ideja da se uključe volonteri amateri koji bi pomogli u projektu.

Također su predložili dizajn računarskog softwarea koji bi pomogao u lociranju nepravilnosti i neobičnosti na mjesečevoj površini.