Nove informacije
0

Ogroman asteroid proletjet će između Zemlje i Mjeseca

Sarajevo-x.com
Ogroman asteroid veličine nosača aviona proletjet će između planete Zemlje i Mjeseca u utorak 8. novembra. Asteroid nazvan 2005 YU55, jedini je takve vrste koji će biti toliko blizu Zemlje u posljednjih 35 godina.

Posljednji asteroid te veličine proletio je toliko blizu 1976. godine, ali je ostao neprimijećen jer NASA nije uspjela registrovati prolazak asteroida. Astronomi koji su propustili taj događaj, imat će istu priliku oko 11:30 ujutru 8. novembra.

Ovaj asteroid neće biti vidljiv golim okom, ali astronomi amateri imaju dobre šanse da uhvate ovaj moment. Naučnici NASA-e, koji su asteroid i zvanično obilježili kao "objekt blizu Zemje", koristit će radare da analiziraju odakle dolazi.

"Nadamo se da ćemo uspjeti fotografisati površinu asteroida, kao i oblik i dimenziju. Također se nadamo da ćemo dobiti što je više mogućih informacija o formaciji Zemlje", rekao je glasnogovornik svemirske agencije.

2005 YU55 je jedan od 874 objekta koji su blizu Zemlje i ukoliko bi udarili u našu planetu izbrisali bi grad koji bi pogodili.

"Ovo je predivna prilika da izbliza pogledamo i naučimo ne samo o potencijalnim prijetnjama nego i da razumijemo historiju solarnog sistema", rekla je urednica magazina Astronomy Now, Emiliy Bald.