Za sve je kriva hemija
0

Od seks bombe do čistačice za sekundu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon što završe s vođenjem ljubavi, muškarci najviše vole da se okrenu na drugu stranu i mirno zahrču. Ipak, ženama koje ostanu pored njih nerijetko se ne slijedi ovakvo tipično ponašanje. Umjesto toga, one se vrlo lako znaju baciti na kućne poslove.

Naučnici koji su proučavali trešnjine muhe navode da idilična muška fantazija zaista postoji. Za sve je odgovorna hemija, tačnije "seksualni peptidi" kao biohemijski spojevi u organizmima koje proizvode muške trešnjine muhe. One to u toku odnosa prenose na ženku, koja se iz seks bombe u trenu pretvara u vrijednu kućanicu, ostavljajući mužjaka da spava.

Ova bića imaju velike sličnosti sa ljudima, spavaju noću, aktivni su u sumrak i zoru, a u međuvremenu imaju popodnevne odmore koji im omogućavaju da prikupe energiju dok je toplo.

Naučnici Univerziteta u Leedsu primijetili su da ženke koje su se parile u toku dana nisu odmarale, već su se okretale osnovnim instinktima, kao što je pronalazak mjesta za polaganje jaja. Ta aktivnost nakon parenja je veoma pojačana, što naučnici smatraju nevoljkim ponašanjem.

Mužjaci, na drugoj strani, nakon parenja okreću se popodnevnom "drijemanju", stoji u članku u magazinu Proceedings of the Royal Society B. Međutim, "seksualni peptid" u njihovoj spermi i dalje ostaje tajna.

Profesor Elwyn Isaac sa Univerziteta u Leedsu navodi da vjeruje kako je "faza rada po kući" prinudna, a ne izbor ovih "dama".

"Ženke koje su se parile s mužjacima koji proizvode spermu bez ovog peptida nastavile su se odmarati, tako da smo sigurni kako ovaj spoj koji im prenesu mužjaci mijenja njihovo ponašanje", tvrdi profesor.