Ostavili puno hrane iza sebe
0

Od izumiranja dinosaura sisari su postali 1.000 puta veći

Sarajevo-x.com
Sisari su postali 1.000 puta veći nakon što su dinosauri izumrli i tako omogućili ostalim vrstama da koriste hranu koja je dotad bila rezervisana za njih, pokazalo je novo istraživanje. To se odrazilo na životinje širom svijeta, piše "Daily Mail".

Dr. Jessica Theodor, sa Univerziteta u Calgaryju, Kanada, je kazala kako su dinosauri odjednom nestali nakon čega je velika količina vegetacije ostala neiskorištena. Potom su ostali sisari imali velike količine hrane za sebe pri čemu su postepeno rasli.

Istraživanja su pokazala da nakon nestanka dinosaura prije 65 miliona godina ekosistemu nije trebalo dugo da se ponovo prilagodi.

"Tokom narednih 25 miliona godina životinje su značajno povećale svoju tjelesnu konstrukciju. To je prilično kratak rok, geološki gledano, odnosno to je stvarno brz razvoj", kazala je ona.

Dok su te životinje dijelile Zemlju sa dinosaurima, njihova težina nije prelazila 10 kilograma. No, nakon izumiranja dinosaura njihova težina je "eksplodirala" do maksimalno 17 tona.

O tome se i ranije govorilo, ali bez ikakvih dokaza. Tek sad su istraživači iz cijelog svijeta prošli kroz svaki vremenski period i procjenjivali tjelesne mase sisara.

Rezultati su pokazali da su sisari iz područja s hladnijom klimom najviše porasli, te da veće životinje bolje čuvaju tjelesnu temperaturu.