Nauka
0

Od Brazila do Mongolije stanovnici promatraju pomračenje Sunca

FENA
Četvrto potpuno pomračenje Sunca u 21. vijeku može se u srijedu promatrati od Brazila, preko afričkih zemalja i Turske do Mongolije, gdje će taj astronomski fenomen poslijepodne završiti, javljaju svjetski mediji.

Od 10 sati po srednjoevropskom vremenu stanovnici afričke države Gane masovno su na ulicama promatrali kako Mjesec prekriva Sunce.

Pomračenje Sunca izravno je prenosila i nacionalna televizija te zemlje u kojoj je zadnji puta takva pojava bila viđena prije 59 godina, prenosi agencija AFP.

Uz stanovništvo u Acrri, glavnom gradu Gane, pomračenje, fenomen koji je ove godine vidljiv od Brazila do Mongolije, promatrali su i brojni turisti.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Posljednje pomračenje Sunca najbolje se 2003. moglo promatrati s udaljenog Antarktika, "pa to i nije bila baš najlakša eklipsa za promatranje", kazao je Alex Young, naučnik iz američke svemirske agencije NASA-e.

No pomračenje Sunca u srijedu prolazi vrlo napučenim područjima uključujući zapadnu Afriku, gdje su vlade uložile znatan napor upozoravajući stanovništvo na opasnosti od promatranja pojave golim okom.

Druge zemlje u kojima se pojava mogla promatrati su Togo, gdje su vlasti uvezle stotine hiljada komada posebnih naočala koje su bile razgrabljene s polica, zatim Nigerija, Benin i Libija.

Međutim, seljaci u unutrašnjosti nisu imali priliku kupiti zaštitne naočale, pa su ih vlasti pozvale da ne napuštaju domove.

NASA je ranije upozorila da će pojava biti dobro uočljiva u Turskoj, gdje su se duž Mediteranske obale okupile hiljade turista, dok su astronomi iz NASA-e i britanskog Kraljevskog instituta za astronomiju radije odabrali rimski amfiteatar u Turskoj.

Mjesec je prvo počeo prikrivati Sunce u Brazilu, zatim u Africi te nastavio put prema Turskoj da bi konačno pojava završila u Mongoliji.

Putovanje Mjeseca preko Sunca traje ovaj put od pet do deset minuta, rekao je Young, iako je Sunce potpuno zacrnjeno tek nekoliko sekundi, no to je mnogo dulje od prethodnih pomračenja koja su ukupno trajala minutu ili dvije.

Pojavu pomračenja Sunca redovito prate i razna praznovjerja a neka od njih u srijedu je objavio indijski list Hindustan Times. Prema jednome pukom vjerovanju trudnice ne smiju izlaziti iz kuće jer će roditi slijepu djecu ili djecu sa zečijom usnom.

Prema drugome, hranu napravljenu prije pomračenja Sunca valja baciti jer će nakon pojave biti nečista. Oni pak koji budu nož ili sjekiru držali u rukama tokom pomračenja Sunca sami će sebe porezati, piše Hindustan Times.

Potpuna pomračenja Sunca rijetke su jer da bi se one ispunile, potrebna je takva konstelacija Sunca, Mjeseca i Zemlje da Mjesec potpuno prekrije Sunce.

Iduće potpuno pomračenje dogodiće se 2008., prenose agencije Sapa i AP.