Nauka
2

Oči nikada ne lažu

Sarajevo-x.com
Stručnjaci sa Univerziteta Oklahoma pokušali su otkriti koji dijelovi lica otkrivaju stvarne, a koji lažne emocije. Naime, stručnjaci vjeruju da neki osmijesi nisu stvarni te da je potrebno istražiti načine kako bismo otkrili lažne emocije.

Naučnici vjeruju da desna hemisfera mozga čita emocije i tumači pokrete lica mnogo bolje nego što to čini lijeva hemisfera našeg mozga. Istraživanja rađena u prošlosti pokazala su da emocije koje prenosimo svojim očima i pokretima obrva predstavljaju naše urođene emocije koje ne možemo odglumiti. Naučene emocije prenosimo usnama, odnosno osmijesima i one često znaju biti lažne.

"Usnama prenosimo lažne emocije. Nekada se smijemo, a ustvari nam apsolutno nije do smijeha jer se osjećamo užasno", kazao je u razgovoru za magazin Psychology, vođa studije, dr. Calin Prodan.

U svom istraživanju, Prodan je pokušao objasniti kako naše lice nekada odaje dvije suprotstavljene emocije i razlog zašto sagovornik ne primjećuje da se zapravo radi o pretvaranju.

"Mi se pretežno fokusiramo na donji dio lica koji odaje lažne emocije jer je kontakt oči u oči suviše agresivan kada je neka dublja konverzacija u pitanju. Kako biste otkrili šta vaš sagovornik zaista osjeća, potrebno je da održavate stalni kontakt oči u oči", objasnio je Prodan.