Nauka
0

Očevi imaju ključnu ulogu u razvoju djeteta

Sarajevo-x.com
Očinstvo je ono što muškarca čini čovjekom, smatraju znanstvenici. Iako je majka ta koja se često karakteriše kao ona koja vodi brigu o djetetu, očevi su zapravo ti koji igraju ključnu ulogu u životu svog djeteta.

Okarakterisani kao 'lovci' očevi vijekovima štite i osiguravaju svoje potomke i to je još jedan od 'faktora' koji ljude odvaja od životinja, jer u životinjskom svijetu veoma mali broj mužjaka brine o svojim potomcima, smatraju naučnici.

Očevi su ti koji brinu o fizičkom zdravlju djeteta, ali igraju i važnu ulogu u psihičkom i emocionalnom razvoju potomaka.

"Mladunčad životinja se veoma brzo 'osposobi' i već kroz nekoliko mjeseci mogu sami o sebi voditi brigu, dok je ljudima za to potrebno 18 do 20 godina", kazao je David Geary sa Univerziteta Missouri.

Antropolozi smatraju da je upravo taj period koji je potreban kako bi se dijete osamostalilo doveo do toga da očevi budu važan faktor u razvoju djeteta.

"Očinska briga i njihovo prisustvo tokom razvoja djeteta dovelo je do toga da se smanji stopa smrtnosti djece", smatra Geary.

"Očevi su ti koji savjetuju potomke, potiču ih na sticanje akademske titule, brinu o finansijama, te ih spremaju za 'borbu' sa surovošću života", naglasio je Geary, dodajući da očevi pomažu kako bi se dijete formiralo u zrelu ličnost i da su upravo oni zaslužni za to što djeca izrastaju u 'ljude'.

Veoma je bitno da roditelju uspostave dobar odnos sa svojom djecom. Djeca koja su okružena roditeljskom ljubavlju i koja odrastaju u 'mirnom' domu su emocionalno stabilnija, fizički i psihički pripremljenija za samostalan život kada dođe vrijeme za to, te imaju naglašenije društvene sposobnosti od djece koja ne odrastaju u takvom okruženju.

Ne postojanje bliskog odnosa između očeva i njihove djece dovodi do toga da ta djeca izrastaju u nesigurne osobe sa smanjenim socijalnim vještinama, objavio je AP.