Nauka
0

Oceanskim dubinama dominiraju minijaturni organizmi

NINA
Najdubljim dijelovima Tihog oceana dominiraju kolonije minijaturnih životinja bez oklopa, otkrili su japanski naučnici čiji su rezultati istraživanja objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Science.

Mnogi organizmi koje su uspjeli izvući na površinu za potrebe istraživanja su jednoćelijski organizmi poznati pod imenom foraminifer. To je otkriće iznenadilo naučnike, jer ti organizmi obično ne žive u velikim morskim dubinama i obično imaju tvrde oklope.

Naučnici vjeruju da su se te protozoe vjerojatno polako prilagodile životu u mraku i pod visokim pritiskom u brazdama duboko pod površinom oceana. Naučnici s japanskog Univerziteta Shizuoka su uz pomoć robotičke sonde uzeli uzorke s dna dubokih brazdi u zapadnom Tihom oceanu, koje su se, kako kažu, formirale na današnjoj dubini prije šest do devet miliona godina.

«Rod kojem pripadaju ovi novi organizmi uključuju jedinu vrstu koja se proširila na slatku vodu i suho tlo, a analiza DNA ovih protozoa ukazuju da one predstavljaju primitivni oblik organizma iz prekambrijskog razdoblja, iz kojeg su se kasnije razvili složeniji višećelijski organizmi», pišu naučnici.