Nauka
0

Objavljena studija o udaru u Jupiter

SRNA
Španski naučnici objavili su studiju o sudaru velikog nebeskog tijela sa planetom Jupiter u julu prošle godine.

Sudar se dogodio na veoma visokoj geografskoj širini, blizu planetarnog južnog pola, tri ili četiri sata prije nego što je crna mrlja uočena na Jupiterovoj tamnoj strani, što je spriječilo da se događaj prati direktno.

    	Rezultati studije Inženjerskog fakulteta u Bilbau objavljeni su u časopisu "Astrofizički žurnal".

Sudar nebeskog tijela i Jupitera prvi je uočio australijski astronom amater blizu polarnog područja najveće planete u Sunčevom sistemu 19. jula prošle godine.

    	Prema rezultatima istraživanja, glavna mrlja sastojala se od otpadnih materijala pnastalih sudarom, dostigla je veličinu od oko 5.000 kilometara u Jupiterovoj atmosferi, iako je bila okružena vijencem nastalim padanjem materijala izbačenog u atmosferu na visinu od 8 000 kilometara.

     	Nakon sudara pepeo su raznijeli Jupiterovi vjetrovi.

    	Sumnja se da je tijelo koje se sudarilo s Jupiterom asteroid ili kometa od ledenih supstanci prečnika oko 500 metara. 
    	Naučnici su demantovali ranije navode da se sudari tijela sa planetama događaju svakih 50 do 250 godina i dodali da se, prema najnovijim podacima, takvi sudari dešavaju svakih 10 do 15 godina.

    	Naučnici smtraju  da bi, u slučaju da je ovakvo tijelo pogodilo Zemlju, rezultat bio katastrofalan. Jupiter služi kao "zaštitni kišobran" za Zemlju, jer njegova masa privlači sva lutajuća tijela koja prolaze u blizini.