Nauka
0

Objašnjenje nastanka Australije

FENA
Australija, otok-kontinent, stvorena je sudarom triju kontinenata prije 1,64 milijarde godina, pokazala je nova studija objavljena u četvrtak.

"Sjeverna, zapadna i središnja Australija pripadale su različitim kontinentima", rekla je Kate Selway, autorica studije.

"Da ste gledali na jug iz Alice Springsa (u središnjoj Australiji) prije 1,64 milijarde godina vidjeli biste okean", rekla je Selway.

"Velika snaga koju je stvorio taj sudar dovela je do stvaranja vulkana koji su pomogli u stvaranju kore središnje Australije", rekla je Selway koja je radila na ispitivanju australskog kontinenta zajedno s dva profesora sa Sveučilišta u Adelaideu.

Prema njenom mišljenju, ispitivanje Zemlje ispod središnje Australije otkrilo je zonu sudara. Korištenje jedne geografske tehnike omogućilo je ulazak u sediment uz granicu tri ranija kontinenta pri čemu je izmjerena električna provodljivost Zemlje stotinu kilometara ispod površine.

Ispitivanje je pokazalo da je sjeverna Australija provodljivija nego središnja i da granica između dva područja ide do 150 kilometara u dubinu.

Selway je kazala da njezina otkrića znače da bi moglo biti novih mineralnih nalazišta na mjestu gdje su se bivši odvojeni kontinenti sudarili i formirali Australiju.

"Ne samo da nam ove informacije pomažu da razumijemo kako je naš kontinent nastao, one mogu biti ključne i pri pronalasku novih velikih mineralnih nalazišta", dodala je.