Nauka
5

Novi stolovi kao zaštita od zemljotresa mogli bi spasiti milione života

Klix.ba
Izraelski izumitelji Arthur Brutter i Ido Bruno napravili su stolove koji su veoma dobra zaštita od zemljotresa, kako bi zaštitili školarce u zemljama u razvoju.

"Rad na ovim stolovima počeo sam još dok sam bio student industrijskog dizajna u Jerusalemu. U početku sam želio pronaći rješenje za pomoć u prirodnim katastrofama", rekao je Brutter za CNN.

Nakon što je pogledao snimke zemljotresa na Haitiju iz 2010. godine i primijetio koliko je ljudi stradalo zbog loše izgrađenih domova i škola, Brutter je, zajedno sa svojim profesorom Brunom, odlučio pronaći način da se izbjegnu takve katastrofe.

Napravili su jeftini i lagani školski sto koji može podnijeti snažne udare i pružiti sklonište prilikom zemljotresa.

"Kada nešto padne na sto, on apsorbuje energiju, a krhotine padaju na stranu", kaže Brutter.

Stolovi, kada se poredaju u niz, mogu poslužiti i kao siguran tunel za bijeg. Nakon što ih je testirala izraelska vojska, stolovi su poslani na stroga testiranja na talijanskom Univerzitetu Padua.

Kako tvrde Brutter i Bruno, više od 300 miliona školaraca širom svijeta je u opasnosti od zemljotresa, jer njihove škole jednostavno nisu pripremljene za takve situacije. Zbog toga smatraju svoj izum idealnim rješenjem za sprečavanje daljih nesreća.

Za svoj izum dobili su brojne nagrade, ali se Brutter nada da njegov izum nikada nikome neće zatrebati.

"Lijepo je biti prepoznat, ali nam zaista nije do nagrada. Mi želimo da uopće nema zemljotresa, a za naše stolove želimo da se iskoriste za spašavanje života", kaže Brutter.