Prve letjelice ove vrste
1

Novi sateliti će biti svemirski mehaničari

Klix.ba
Jedna od novijih kompanija koja se bavi svemirskim letovima trenutno radi na izgradnji letjelice koja će biti svemirski mehaničar, kombinacija robota za izvršavanje popravki i orbitalne pumpe za gorivo, koja će popravljati satelite koji kruže oko Zemlje.

Kompanija pod imenom ViviSat planira da lansira flotu specijalno izgrađenih svemirskih letjelica koje će moći da se spoje sa drugim vozilima u orbiti Zemlje onda kada im budu trebale popravke.

"Mi ih zovemo vozila za produžavanje misije. Naš posao će biti spajanje sa komercijalnim satelitima i izvršavanje popravki na njima", rekao je Bryan McGuirk, šef operacija ViviSata.

Kompanija prvobitno planira lansiranje dvije letjelice, ali će vremenom povećati svoju flotu na najmanje deset letjelica. Letjelice gradi kompanija ATK, kompanija koja je proizvodila motore za NASA-ine šatlove.

ViviSat se nada da će postati prva kompanija koja će pružati ovu vrstu usluga. Trenutno, kada neki komunikacijski satelit potroši svo gorivo, on se izbacuje iz orbite i sagorijeva u atmosferi. Neki se sateliti čak ostavljaju da kruže u svojoj orbiti i postaju svemirski otpad koji prijeti ostalim satelitima.

Jedna posjeta svemirskih letjelica ViviSata može produžiti životni vijek satelita od tri do pet godina, a nekada čak i deset godina. Pored popravki, letjelica bi mogla i da postavi satelit u novu orbitu.

"U orbiti se nalaze stotine satelita, a veliki broj njih se približava penziji i oni su naši glavni kandidati. Postoji velika prilika za nas na tržištu rješavanja problema na satelitima", rekoa je McGuirk.

Mnogi u satelitskoj industriji sa nestrpljenjem očekuju pokretanje ovog servisa od strane ViviSata.

"Mislim da je ovo jako kreativna ideja. Međutim, kao i uvijek i ovdje postoje prednosti i mane. Vidjet ćemo šta će se desiti", rekao je Arnold Friedman, potpredsjednik marketinga i prodaje satelitske kompanije Space Systems/Loral.