Nauka
0

Novi lijek može da zaustavi širenje virusa HIV

SRNA
Novi eksperimentialni lijek može da zaustavi širenje virusa HIV u početnoj fazi infekcije, što bi u budućnosti moglo da dovede do razvoja novih lijekova protiv ostalih opasnih virusa, saopštili su danas njemački naučnici.

Lijek koji razvija mala privatna kompanija "VIRO farmaceutika" zove se VIR-576 i uspio je da umanji obim infekcije u krvi za 95 posto u testovima na 18 pacijenata.

    	Lijek djeluje tako što onemogućava virusu da se "usidri" u ljudskim imunološkim ćelijama, navode istraživači koji su objavili studiju u žurnalu "Naučna translatorna medicina".

    "Ono što virus čini jeste da baci sidro i zakači se za ćeliju. Ovaj lijek blokira sidro, koje se zove fuzioni peptid, i onemogućava njegov ulazak u ćelijsku membranu. Tako virus ne može da uđe u ćeliju", izjavio je Frank Kirchhoff iz Univerzitetske bolnice u Ulmu.

    	Kirchhoff je dodao da je VIR-576 sličan ostalim fuzionim inhibitorima, poput lijeka fuzeona, ali da je dizjaniran tako da zaustavlja proces širenja infekcije u još ranijoj fazi.

    	Rezultati su pokazali da je doza od pet grama lijeka dnevno dovoljna da umanji obim infekcije za 95 procenata. Sporedni efekti su minimalni i uglavnom se odnose na bol oko ubodnog mjesta igle.

    	Prema najnovijim podacima UN, u svijetu je virusom HIV, koji izaziva sidu, zaraženo 33,3 miliona ljudi. 
   Virus se može kontrolisati koktelom lijekova, ali je bolest neizlječiva. Od kada se bolest pojavila tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, od posljedica zaraze virusom HIV umrlo je skoro 30 miliona ljudi.

    	HIV spada u grupu takozvanih "obavijenih" virusa, koja još uključuje viruse gripa, zaušaka, boginja, hepatitisa B, hepatitisa C, ebole i SARS-a.