Testiranje već ove godine
10

Novi lijek bi mogao izliječiti autizam

Klix.ba
Lijek koji bi mogao izliječiti autizam trebao bi uskoro biti testiran na oboljeloj djeci. Lijek nazvan Suramin već je korišten za liječenje bolesti spavanja u Africi, a na testovima na miševima pokazao je da uklanja simptome slične simptomima autizma, piše Daily Mail.

Na molekularnom nivou, ovaj lijek normalizira konekcije u mozgu i signalizaciju između ćelija te utjecaje na metabolizam za koje se smatra da su temelj poremećaja. Lijek djeluje na ćelijski sistem koji proizvodi odgovor organizma na stres. Prema novoj teoriji, autizam je veoma povezan sa ovom putanjom.

Američki naučnici otkrili su da lijek popravlja 17 tipova abnormalnosti povezane sa autizmom na genetski modificiranim miševima, a koje uključuju i probleme sa društvenim ponašanjem.

Autizam je široko rasprostranjeno stanje, uglavnom primijećeno kod dječaka, koje utječe na sposobnost osobe na socijalizaciju i komunikaciju te ima razoran utjecaj na čitav život.

"Naša teorija pretpostavlja da se autizam dešava jer se ćelije zaglave u odbrani organizma te ne mogu normalno komunicirati između sebe, što utječe na moždani razvoj i funkcije", kaže profesor Robert Naviaux, zamjenik direktora Centra za mitohondrijalne i metaboličke bolesti na Univerzitetu u Californiji.

"Koristili smo lijekove koji se koriste gotovo čitavo stoljeće za liječenje drugih bolesti. Ovaj put smo ih koristili kako bismo blokirali 'opasni' signal u mozgu miša, dopuštajući ćelijama da se vrate u normalno stanje metabolizma i obnove komunikaciju. Naravno, od ispravljanja abnormalnosti kod miša dalek je put do lijeka za ljude. Ipak, ohrabreni smo dovoljno da počnemo male kliničke testove na djeci sa poremećajima u autističnom spektru još tokom ove godine. Testiranje je još uvijek u ranoj fazi razvoja. Mislimo da će ovaj pristup dovesti do razvoja nove vrste lijekova koji bi liječili autizam“, dodao je Naviaux.