Nauka
15

Nove slike Hubblea pokazuju punu raskoš i sjaj Marsa

Klix.ba
NASA-in svemirski teleskop Hubble snimio je nove slike Marsa na kojem se vidi sezonska promjena i prekrasne žive boje krajolika.

Slike su napravljene 12. maja kada je Mars bio udaljen 80 miliona kilometara od Zemlje. Na njima se vide i područja mala koja se protežu na površini od 30 i 50 kilometara. Na desnoj strani vidi se tamna regija nazvana Syrtis Major Planitia, dio Marsa koji je prvi identifikovan u 17. stoljeću.

Na slikama se ne vidi da je Syrtis Major antički i neaktivni vulkan zbog oblaka koji su se nadvili iznad tog područja. Južno od njega je bazen Hellas Planitia koji je dubok osam kilometara i površine 1770 kilometara. Star je 3,5 milijardi godina i formiran je kada je asteroid udario u planetu.

Na centru slike nalazi se Arabia Terra, narandžasto područje koje prekriva 4.506 kilometara površine duboko izbrazdane kraterima i razorene zemlje koja je možda najstarija na Marsu.

U nedjelju, 22. maja Sunce i Mars će biti na suprotnim strana Zemlje i na udaljenosti od 76,3 miliona kilometara. Mars će biti osvijetljen što će ga učiniti fotogeničnijim, rekli su eksperti iz ASA-e.

U ponedjeljak, 30. maja, Mars će biti najbliže Zemlji, a ovaj događaj se dešava jednom u 300 godina.