NASA
0

Nova raketa Ares I-X na lansirnoj rampi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova eksperimentalna raketa za svemirske letove Ares I-X, koja treba naslijediti dotrajali program "Space shuttle", postavljena je na lansirnu rampu Svemirskog centra Kennedy na Floridi uoči pokusnog lansiranja iduće sedmice, saopćila je američka svemirska agencija NASA.

Raketa Ares I-X visoka 100 metara, postavljena je u utorak na modificiranu lansirnu rampu 39-B, koja je u posljednje 34 godine služila samo za letove "shuttlea", visokog 56 metara.

Raketa je čitavu noć putovala na posebnom vozilu gusjeničaru od hangara za sastavljanje letjelica do lansirne rampe, prešavši udaljenost od 6,5 km za nešto više od sedam sati.

Pokusno lansiranje Aresa zakazano je za utorak 27. oktobra u 8 sati ujutro, po lokalnom vremenu. Let rakete trebao bi trajati samo 2,5 minuta, a namijenjen je ispitivanju rada prvog stadija rakete.

Potisni stadij rakete spustit će se padobranima u Atlantski okean radi daljnjih analiza, a ostali dijelovi rakete, koji su postavljeni samo zbog balasta, nekontrolirano će pasti u okean. Cijena pokusnog lansiranja je 445 miliona dolara.

Menadžer programa "shuttle" John Shannon izjavio je da je Ares I-X siguran za lansiranje, iako tri kilometra dalje na lansirnoj rampi stoji i svemirska letjelica Atlantis, jer se radi o provjerenoj tehnologiji.

Prvi stadij Aresa istovjetan je potisnim raketama na kruto gorivo, koje koristi program "space shuttle".

Raketa Ares I-X bi do 2015. godine trebala nositi astronaute u orbitu oko Zemlje, a kasnije možda i do Mjeseca, ako Obamina administracija odobri taj NASA-in program.

Menadžeri programa Ares sastat će se u petak u centru Kennedy kako bi odlučili može li se pokusno lansiranje izvesti kako je planirano 27. oktobra, navodi NASA.