Nauka
0

Nova metoda analize kose

Sarajevo-x.com
Naučnici su uspjeli razviti novu metodu analize kose, kojom mogu utvrditi na kojim je sve lokacijama vlasnik vlasi kose živio ili samo boravio. Ova bi metoda mogla postati važan alat istražiteljima koji identificiraju tijela ili love bjegunce.

Nova metoda analize kose koristi varijacije vodikovih i kisikovih izotopa koji se nalaze u vlasi kose, koji se zatim uspoređuju s lokalnom vodom iz slavine. Geolog Thure Cerling i profesor biologije James Ehleringer izradili su kartu SAD-a s označenim regionalnim razlikama u vodikovim i kisikovim izotopima, za što su koristili uzorke vode iz slavine iz 65 različita grada.

U tim su gradovima, uz vodu, skupljali i uzorke kose kod lokalnih frizera. Uzorke su skupljali samo iz gradova s manje od sto hiljada stanovnika, kako bi bili sigurni da su uzorci od stanovnika tih mjesta a ne od turista. Analizom su utvrdili da se varijacije izotopa u uzorcima vode poklapaju s varijacijama u uzorcima kose, što znači da voda iz slavine ostavlja izotopski potpis na rastućoj vlasi kose.

Čak i ljudi koji piju flaširanu vodu koriste vodu iz slavine za pripremu kave ili tjestenine. S obzirom na to da svako područje ima različitu vodu iz slavine, na vlasi kose je moguće odrediti kada je i gdje osoba boravila i koliko dugo. Naučnici su kazali kako se za njihovu metodu zainteresirala američka policija, ali Cerling smatra da se ta metoda može koristiti i u antropologiji kao i u arheologiji.