Istraživanje
0

Noćna sočiva za poboljšanje vida

Sarajevo-x.com
Nova kontaktna sočiva koja se nose u noći mogla bi usporiti ili čak zaustaviti pogoršanje vida kod djece, tvrde američki naučnici, javlja britanski Telegraph.

Vćčini djece problem predstavlja kratkovidnost koja je uzrokovana predugom očnom jabučicom, odnosno ispupčenom rožnicom.

Nova kontaktna sočiva 'djeluju' na pricipu zubne proteze, odnosno laganim pritiskom vraćaju očnu jabučicu na njeno mjesto.

Istraživanjem je dokazano da je kod djece koja su godinu dana samo noću nosila ova sočiva došlo do daleko manjeg pogoršanja vida, nego kod djece koja su redovno nosila sočiva.

Kratkovidnost predstavlja poremećaj lomljenja zraka u oku, u kojem paralelno usmjereno svjetlo proizvodi sliku ispred mrežnice, umjesto na mrežnici kako je to kod normalnog oka. Ljudi s kratkovidnošću jasno vide bliske objekte, ali se udaljeniji objekti vide zamućeno.

Soćiva koja se nose noću dostupna su na svjetskom tržištu već nekoliko godina, a uglavnom ih koriste starije osobe.

Američki naučnici su željeli ispitati da li ta sočiva mogu imati isto djelovanje i kod djece, te došli do rezultata da se ovim sočivima kod kratkovidne djece može usporiti pogoršanje vida, a u nekim situacijama i zaustaviti.

Naime, kod kratkovidne djece dioptrija se godišnje pogorša od 0,25 do 1,2, a istraživanje je pokazalo da je tokom godinu dana u kontrolnoj grupi prosjek pogoršanja dioptrije iznosio 0,4.