Stockholm
0

Nobelova nagrada naučnicima koji tragaju za vječnom mladošću

FENA
Elizabeth Blackburn, Foto: AP
Elizabeth Blackburn, Foto: AP
Stota Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je u ponedjeljak američko-australijskoj državljanki Elizabethi Blackburn i Amerikancima Carolu Greideru i Jacku Szostaku za rad na enzimu koji štiti ćelije od starenja.

Troje biologa koji su predavači u SAD-u, dobilo je nagradu za rad koji pokazuje kako telomeri i telomerski enzimi "štite hromozome od starenja", saopćio je Nobelov odbor navodeći da su ova otkrića ostvarena u prvoj polovini 80-tih godina, javio je AFP.

Telomeri, strukture DNK-a smještene izvan hromozoma, kontroliraju početak starenja ćelija i održavanje stabilnosti genetskog nasljeđa, genoma.

Predmet istraživanja u okviru borbe protiv starenja, enzim telomeraza je uveliko prisutan u kanceroznim ćelijama koje imaju sposobnost neograničenog umnožavanja, što sugerira da enzim ima i negativne posljedice.

Nobelov odbor pozdravio je troje naučnika jer su otkrili "osnovni mehanizam u ćeliji, a to otkriće je stimuliralo razvoj novih terapeutskih strategija".

Elizabeth Blackburn je profesor na Kalifornijskom univerzitetu.

Carol Greider predaje na američkom univerzitetu Johns Hopkins u Baltimoru od 1987, a Jack Szostak je profesor na Harvardu od 1979. godine.