Pada brzinom od 450 km/h
0

Njemački satelit Rosat se približava Zemlji

SRNA
Istrošeni njemački satelit Rosat ušao je u atmosferu i očekuje se da će njegovi dijelovi udariti o Zemlju, mada se ne zna gdje i kada, saopšteno je danas iz njemačkog Centra za aerosvemir.

Portparol Centra Andreas Schutz izjavio je da, za sada, nema bilo kakvih naznaka iznad kojeg kontinenta ili zemlje se naučno-istraživački satelit Rosat trenutno nalazi i da se čekaju opservacije širom svijeta.

Većina dijelova satelita veličine kamioneta se očekuje da će biti spaljeni tokom ulaska u atmosferu, ali i do 30 dijelova ukupne težine od 1,87 tona mogli bi da udare o Zemlju brzinom od 450 kilometara na sat. 

Najveći pojedinačni dio satelita koji bi mogao da udari u Zemlju je ogledalo teleskopa koje je otporno na toplotu.

Naučno-istraživački satelit Rosat lansiran je u 1990. godine i isključen je 1999. godine pošto je korišten za istraživanje crnih rupa i neutronskih zvjezda kao i izvođenje prvog svemirskog istraživanja izvora X-zraka koji su snimani teleskopom. 

Ono što je zanimljivo u ovom slučaju je da će većina dijelova letjelice "preživjeti" put do Zemlje. Prema proračunima stručnjaka, oko 1,6 tona olupine, više od polovine mase letjelice, moglo bi da razarajućom snagom padne na Zemlju.