Misija na Crvenu planetu
0

Nivo radijacije na Marsu je nizak

Klix.ba
Podaci koje je na Marsu prikupilo svemirsko vozilo Curiosity govore da je na ovoj planeti nivo radijacije skoro isti kao u niskoj orbiti oko Zemlje, gdje astronauti provode i po nekoliko mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ipak, zbog dužine puta, posjeta Marsu bi bila opasna.

Za razliku od Zemlje, Mars ne posjeduje magnetosferu koja bi ga štitila od solarne i kosmičke radijacije. Međutim, oko njega se nalazi tanka atmosfera, a pretrage koje je napravio Curiosity navode na zaključak da ona pruža neki vid zaštite.

"Ovo je prvo mjerenje nivoa radijacije na nekoj drugoj planeti osim Zemlje. Astronauti mogu živjeti u tom okruženju", rekao je Don Hassler, član tima koji analizira podatke koje šalje Curiosity.

Instrumenti vozila su zabilježili dokaze o fenomenu poznatom kao termalna struja. Sunčeva svjetlost zagrijava atmosferu na strani okrenutoj prema Suncu, zbog čega se ona širi. Time se i smanjuje pritisak. Na drugoj strani planete atmosfera se smanjuje i postaje gušća. Kako se Mars rotira, zagrijani zrak se kreće zajedno površinom koja je u tom trenutku obasjana. Curiosity svakodnevno bilježi pad naelektrisanih čestica kada se nalazi na tamnoj strani, prenosi NewScientist.

"Atmosfera se ponaša kao štit protiv radijacije", kazao je Hassler.

Naučnici još nisu objavili tačne cifre, ali je poznato da je zabilježeni nivo radijacije na Marsu manji od onog koji je zabilježen tokom putovanja do ove planete. Međutim, na astronaute koji bi se zaputili ka Marsu, najveću opasnost na tom putovanju, za koje NASA pretpostavlja da bi trajalo tri godine, bi predstavljao kumulativni utjecaj radijacije.

Naučnici procjenjuju da bi tokom putovanja astonauti bili izloženi sedam puta većoj dozi radijacije od one kojoj su izloženi tokom šest mjeseci boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici