Istraživanje
0

Nivo mora za jedan metar viši do 2100. godine

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Brzo topljenje glečerske kape na Grenlandu i na jednom dijelu Antarktika dovest će do mnogo većeg porasta razine mora nego što se smatralo, navodi se u novoj studiji objavljenoj u Sjedinjenim Državama.

To će izazvati poplave koje će radikalno izmijeniti konfiguraciju nekih gradova na istočnoj obali SAD-a, na potezu od Miamija do Baltimora, prenio je Reuters.

Do kraja 21. stoljeća klimatsko otopljavanje uzrokovat će porast razine mora za najmanje jedan metar, ističe se u studiji američke organizacije za proučavanje okoliša Clean Air-Cool Planet.

Ova predviđanja dosta se razlikuju od studije koju je 2007. godine objavila agencija Ujedinjenih naroda GIEK (Grupa međuvladinih stručnjaka za evoluciju klime) po kojoj će razinu mora do 2100. godine porasti za 18 do 59 centimetara.

U istraživanju agencije GIEK porast razine mora povezivan je prije svega s prirodnom dilatacijom vode do koje dolazi kada se ona zagrijava.

Međutim, u najnovijim proučavanjima američke organizacije Clean Air-Cool Planet u obzir su više uzimane posljedice porasta broja ogromnih santi leda koje se odvajaju od glečerskih kapa i tope se u morima, prenosi agencija Reuters.