Makedonska enciklopedija
0

Nezadovoljni Albanci, Amerikanci, Britanci, novinari

SRNA
Nekoliko odrednica o Albancima u "Makedonskoj encikoplediji", o njihovoj dalekoj i bliskoj budućnosti, izazvalo je lavinu reagovanja.

"Encikopledija" je samo nakon nedjelju dana od promovisanja povučena iz prodaje, ali, kako je izjavio njen urednik Blaže Ristevski, samo da bi se izvršile određene korekcije koje se odnose na odrednice o makedonskim Albancima.

Za albanske političare povlačenje radi korekcija nije dovoljno i traže da "Enciklopedija", koju je izdala Makedonska akademija nauka i umjetnosti (MANU), bude u potpunosti povučena.

Za njih je ova knjiga, koja sadrži 1.800 strana, "posljedica šovinističkog odnosa makedonskih akademika, jer su pripadnike njihovog naroda opisali kao doseljenike koji su još u 16. vijeku počeli nasilno da naseljavaju makedonske teritorije". Posebno ih je uvrijedilo što su ih autori nazvali Šiptarima.

Osim negativnih reagovanja albanskih političkih partija, primjedbe su imale i Velika Britanija i SAD, koje su, posredstvom svojih ambasada u Skoplju, demantovale makedonske autore u dijelu u kome se navodi da su američki i britanski instruktori obučavali albanske pobunjenike u vrijeme konflikta 2001. godine.

Potpuno povlačenje "Encikopledije" zatražile su i Bugarska i Albanija. Bugarski kulturni centar u Skoplju osporava nacionalnu pripadnost nekolicini poznatih ličnosti iz bliske i dalje istorije Makedonije - od cara Samuila, preko Goce Delčeva do braće Miladinov i Grigora Prličeva.

Bivši albanski premijer Pandeli Majko izjavio je da "Albanci imaju pravo da zapale makedonsku zastavu usred Skoplja".

"Albanci su dobili šamar, najveći nakon 2001. Predsjednik i premijer Makedonije treba zvanično da se izvini Albancima. Smatram da je to samo početak, budući da enciklopedija ne može biti knjiga u kojoj se prave greške. To je nemoguće“, naglasio je Majko.

Bivši poslanik i lider Nacionalnog demokratskog saveza Hisni Šakiri izjavio je da će na protestima pred zgradom Vlade ove sedmice biti zapaljena makedonska državna zastava.

Nacionalni demokratski savez planira da organizuje protest ispred zgrade vlade u Skoplju, na kome će zatražiti da "Enciklopledija" MANU bude povučena iz prodaje i upotrebe.

Prvom makedonskom enciklopedijom nisu zadovoljni ni makedonski novinari, prije svega televizijski. Prikupljanje podataka o televizijama i televizijskim novinarima bilo je povjereno Borisu Pop Đorčevu, novinaru koji ne spada u red poznatih ili priznatih u makedonskoj žurnalistici. Skopska "Večer" piše da je prikupljanje podataka o novinarima u encikopediji bilo površno i tendenciozno.

U dijelu "Encikopedije" koji se odnosi na medije piše da je važan faktor u makedonskom novinarstvu bio list "Aktuel", za koji skoro da niko nije ni čuo. Ne pominju se televizije "Sitel" i "A-1" koje drže polovinu makedonskog tržišta, ali ni televizije "Kanal 5" i "Telma".

U svom komentaru u "Dnevniku" Teuta Arifi piše da je čitava atmosfera u Makedoniji, formirana nakon izlaska ove enciklopedije, "direktni rezultat loše državne politike, vođene tokom posljednje tri godine, koja je, u suštini, etnocentrična i daleko od evropskih ciljeva".

S tim u vezi, Arifi ističe da će, "ukoliko se pokušava da se crkva, akademija i obrazovanje pretvore u vjernog slugu jedne vlasti, rezultati biti razočaravajući".

Autori "Enciklopedije", uprkos kritikama, tvrde da je njihovo djelo zasnovano isključivo na istorijskim činjenicama, koje su sastavni dio makedonske istorije već 55 godina.

Jedan od autora - Đorđe Malkoski izjavio je da neće dozvoliti da se dio njegovog teksta koriguje, jer je zasnovan isključivo na istorijskim činjenicama.

"Nesporna je činjenica da su balisti za vrijeme Drugog svjetskog rata nasilno protjerali makedonsko stanovništvo iz zapadnog dijela zemlje. To je lako provjeriti - dovoljno je uporediti njihov broj prije početka rata i sada", naglasio je on.

Encikopledija je izazvala nervozu i napetost u vladajućoj koalicji, koju čine MPRO-DPMNE i najveća politička formacija makedonskih Albanaca - Demokratska unija za integraciju (DUI).

Liderska dvojka - Nikola Gruevski i Ali Ahmeti - do sada se nije sastala lično da pojasni neke činjenice u vezi sa projektom, koji je finansiran državnim sredstvima, ali su i jedan i drugi na sebi svojstven način uputili poruke javnosti.

Gruevki je usmjerio prst ka "mračnim snagama koje žele da naškode Makedoniji prije dobijanja pozitivnog izvještaja Evropske komisije". U makedonskim medijima sve više se protura informacija da će ova enciokpledija biti pomenuta u izvještaju o napretku zemlje.

Ahmeti odgovornima za ovakvu encikoplediju smatra "krugove ljudi koji se nisu reformisali i nisu razumjeli realnost - da Makedonija pripada svim svojim građanima: Makedoncima, Albancima i ostalima".

U intervjuu za "Slobodnu Evropu" Ahmeti je zatražio od predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova i premijera Nikole Gruevskog da se javno distanciraju od "Enciklopedije", smatrajući da će se na taj način prevazići uzavrela afmosfera kod Albanaca.