Naučnici obećavaju
0

'Nevidljivi ogrtač' i X-ray vid do 2039. godine

Sarajevo-x.com
Izumi poput 'nevidljivog ogrtača' i rendgenskog vida (X- Ray) pomoću kojeg će ljudi moći vidjeti kroz ljude i predmete do 2039. godine postat će dio svakodnevnog života, tvrde naučnici.

Američki naučnici sastavili su listu izuma koji bi za nekih 30 godina mogli biti dio svakodnevnog života običnog čovjeka.

'Nevidljivi ogrtač' kakav nosi fiktivni filmski i književni lik Harry Potter jedan je od tih izuma jer su naučnici na tragu materijalu koji prelama svjetlost i tako 'vara' ljudsko oko čineći prdmete nevidljivim.

A naučnici tvrde da s napretkom ultrazvučnih metoda ni rendgenski vid, kakvog inače imaju filmski i stripovski junaci kao što je Superman, nije daleko od realizacije.

Ova naučna predviđanja objavljena su u magazinu New Scientist povodom proslave 30-godišnjice postojanja prve mobilne telefonske mreže koja je u Tokiju lansirana još 1979. godine.

Drugi izumi koji bi se mogli naći u upotrebi i prodaji za 30-ak godina su punjač za mobitel na ljudsku energiju, privatni svemirski brod, aparat za prevođenje jezika, aparat za letenje, cipele i rukavice od 'spiderman' materijala pomoću kojih bi se čovjek mogao kretati poput strip junaka i sl.