Nauka
0

Neromantična strana poljupca - širenje virusa

Sarajevo-x.com
Poljubac je simbol ljubavi i romantike u svakom kutku svijeta. Ipak, on je evoluirao iz praktičnijeg i mnogo manje zavodljivog razloga.

Britanski naučnici vjeruju da je razvoj poljupca povezan sa širenjem bacila. Tvrde da je ova jedinstvena ljudska navika razvijena da bi virusi, koji su inače štetni u trudnoći, prešli na ženu sa muškarca, nakon čega partnerica izgrađuje vlastiti imunitet.

Citomegalovirus, koji se nalazi u pljuvački, inače ne stvara probleme, ali može biti izuzetno opasan po život i zdravlje bebe ako se pojavi u trudnoći.

Pišući u magazinu Medical Hypotheses, doktor Colin Hendrie iz Univerziteta Leeds kaže: "Usađivanje specifičnog muškog citomegalovirusa u ženski organizam najefektnije je kontaktom usta na usta i razmjenom pljuvačke, posebno jer se to dešava sa uglavnom višeg muškarca na tipično nižu ženu.

Ljubeći istu osobu u periodu od oko šest mjeseci dobija se optimalna zaštitna, dodao je. Čak i u toku veoma čednog poljupca, mala količina virusa prebacuje se u tijelo žene. Kako veza traje, a poljupci postaju sve strastveniji, imunitet žene je sve jači.

Do trudnoće šanse da ovaj virus našteti bebi veoma su male.